על מתן בסתר
קופת הצדקה מתן בסתר קרית ספר הוקמה עם אכלוס העיר מודיעין עילית ובשמה אז 'קרית ספר', בשנת תשנ"ד (1994) ובהמשך התאגדה כעמותה תחת השם "עמותת מתן בסתר קרית ספר" שמספרה 58-025708-7 , בהמשך עם אכלוס השכונות הנוספות אליה נאות הפסגה, גרין פארק, ונחלת חפציבה, צורפו גם הם לפעילות הקופה.
העיר מודיעין עילית משופעת במשפחות ברוכות ילדים, ומאוכלסת בציבור גדול של משפחות נצרכות. רובם של המשפחות הנתמכות על ידי הקופה, הינם משפחות אשר בעקבות מצב קשה, אין באפשרותם לכלכל את בני ביתם.
קופת מתן בסתר קריית ספר הציבה לעצמה מטרה ברורה והיא: "שאף ילד לא יישאר רעב". בקרית ספר משפט זה הוא לפעמים – עניין של פיקוח נפש.
פעילות הקופה מסביב לשעון ממש. מידי יום ביומו 365 יום בשנה, הצורך בעמותה זו רק גובר מיום ליום, כאשר המצב הכלכלי מחמיר, והמערכת לא מיטיבה, בלשון המעטה, עם אותם משפחות מעוטות יכולת.
כך תוכלו לעזור
אנחנו צריכים אתכם. המשפחות צריכות אתכם. אל תעמדו מהצד!
החלטות על קבלת תמיכה
מיליוני שקלים בשנה, מאות נתמכים, אלפי בקשות, אינסוף אישים וגורמים – אלו הם כיום פניה של קופת מתן בסתר קרית ספר. תמיכתם המרגשת של גדולי ישראל, אשר הועברה אל הציבור כולו במסר מחשמל ושנים של פעילות בישרות והגינות תוך שמירה על כבוד הזולת – היא שיצרה מציאות מפעימה זו.
זוהי מציאות שמחייבת פיקוח הדוק. על אף היות הגבאים נאמנים מסורים ונקיי כפיים ועוסקים שלא ע"מ לקבל פרס כעדותיהם של גדולי הדור, עם קווי היושר הבסיסיים המנחים את פעילותה של הקופה בכל מצב וללא תנאי – ההכרעה הסופית בכל ענין שמורה לרבני הקופה. הם הקובעים, הם החוקרים, הם הדנים והם, בסופו של דבר, המכריעים.
כל רב אחראי על האזור שתחת חסותו בעיר, ומדי חודש בחדשו נערכת ישיבת רבנים משותפת, בראשות המרא דאתרא הגר"מ קסלר שליט"א. באסיפה דנים בכל בקשה מחדש, נפרסות ההתלבטויות, שוב מועלה הסיפור, ובפלס הלכתי רגיש ומחושב נשקלת זכאותה של המשפחה לקבל תמיכה.
הרבנים מעודכנים תדיר במצב ההכנסות, באירועים חריגים שמחייבים תמיכה מוגדלת, וביכולת הכלכלית של הקופה לספק ל'מאושרים', תרתי משמע, את צרכיהם.
הפיקוח ההדוק מסמל יותר מכל את היות הקופה זרוע מבצעת של רבני העיר ומעידה, כמו אלף עדים על הרמה הגבוהה ונקיון הכפיים של קופת הקהל מתן בסתר.
במספרים
החלטות על קבלת התמיכה
כאשר מגיעה למשרדי הקופה פניה לתמיכה, נערכים מספר שלבים בכדי לוודא את רמת התמיכה. מטבע הדברים זורמות להנהלת הקופה פניות רבות. בעיר המאוכלסת בציבור העני ביותר במדינה, כמות הפניות והבקשות לתמיכה הינם בהתאם.
א. תמיכה חד פעמית:
במידה ומתבקשת תמיכה חד פעמית, והמקרה נבדק ומצדיק מתן סיוע, התמיכה ניתנת באופן מיידי. לרוב מדובר במקרים של מעידה כלכלית או הוצאה חריגה כגון: הוצאות אשפוז, לידה, ילד חולה טיפולי שיניים ועוד. תמיכות אלו הינן תמיכות חד פעמיות שלא מצריכות התערבות של גורמים רבים, והיא מאושרת ע"י רבני העיר בד"כ לאחר בדיקת הנתונים על ידי אנשים המכירים את המקרה (בד"כ רב הקהילה המקומי או מישהו מבני המשפחה המלווה את המקרה) התמיכה שאושרה מועברת ישר לחשבון הבנק בצורה של כבוד.
ב. בקשה לתמיכה קבועה:
בקשה לתמיכה קבועה, מופנית בדרך כלל לתמיכה חודשית, בד"כ במסגרת "קרן החלב", דהיינו הפקדה חודשית לחשבון המכולת לרכישת מוצרי מזון בסיסיים, באמצעות חנויות מזון הפועלות באזור מגורי הנתמך, או באמצעות סלי מזון. הרעיון העומד בבסיס הקרן הינו להעניק לנזקקים את מלוא הכבוד הראוי הנגרע בהנחת סלי מזון מאחורי דלת ביתם… על ידי הפקדת הכספים רוכש הנזקק את המוצרים (הבסיסיים) במכולת בו הוא רגיל לערוך את קניותיו מאז ומתמיד. אלא שהתשלום מבוצע על ידי הפקדה חודשית. לרוב בני ביתו וילדיו של הנזקק כלל לא מודעים לעובדה כי הוא נתמך על ידי קופת מתן בסתר.
ג. תבנית לפי הצורך:
כאשר מתברר כי העזרה בהוצאות החודשיות אינה מספיקה למשפחה הנזקקת, נערכת הקופה התייעצות עם רבני הקופה, וזאת במטרה לבחון דרכי פעולה נוספים לשיקום המשפחה. במידה והתברר כי המשפחה הנזקקת זקוקה לסכום משמעותי על מנת להעמידם על הרגליים (יתומים, משפחה חד הורית, צבירת חובות, נפילה כלכלית ועוד) נערכת מגבית מיוחדת וממוקדת עבור המשפחה, כשפרטי המקרה מובאים לפני ציבור התורמים.
ד. הקמת קרן:
אם מתברר כי גם המגבית שערכו לא תרמה לשיקומה של המשפחה, ויש מקרים כאלו לעין ערוך, מקימה הקופה קרן למשפחה הנזקקת, המעניקה להם שקט ושלווה כלכלית עד לפתרון הבעיה עימה מתמודדת המשפחה.
ה. הפניה לייעוץ כלכלי:
כאשר לפי ראות עיני גבאי הקופה ולאחר בדיקת הכנסות והוצאות לעומק נראה כי ישנה חריגה לא ברורה בהתנהלות, מופנת המשפחה למחלקת "סייעתא" שתפקידה ליתן יעוץ כלכלי ובדיקת מאזן "הוצאות מול הכנסות". עד שלא מתברר כי המשפחה הנתמכת מכלכלת את צעדיה לקראת עתיד כלכלי בטוח, הם זוכים לליווי צמוד באמצעות דפי מעקב ושיחות עם אנשי מקצוע.
חשוב לציין: במקרים אלו, שיתוף הפעולה האדוק עם "סייעתא", הינו תנאי סף להמשך קבלת התמיכות והסיוע.